Choroi Flöjter

Flöjter

Choroi Flöjter

Ordet Choroi kommer från grekiskan och betyder ”Sjunga, dansa och spela”. Instrumenten uppstod på 1960-talet genom ett möte mellan musikern Norbert Visser och socialterapeuten Geert Mulder och omfattade efterhand en rad olika musikinstrument som tillverkas på olika verkstäder runt om i Europa. Allt fler människor kom att intressera sig för Choroi-instrumenten och under 1970- och 1980-talet började de främst användas i waldorfskolor och inom antroposofisk musikterapi.

Telleby Verkstäder i Järna står för hela Choroi- flöjtproduktionen sedan 1969 och i dag exporteras flöjterna över hela världen. Choroi-flöjterna är tillverkade av noggrant utvalda material såsom päronträ, lönnträ och körsbärsträ. De erbjuder en fantastisk möjlighet till musikaliskt utforskande och utveckling för både vuxna och barn. Flöjterna används bland annat i skolor och förskolor där det vackra och mjuka ljud som lever i träet gör att de lämpar sig väl för att spela många tillsammans.

Flera av flöjterna är speciellt anpassade för vissa åldersgrupper. Genom flöjtspel får barnen träna samspel och motorik och resultatet blir så gott som alltid vackert, oavsett färdighet hos barnen. Flöjterna finns både med diatonisk skala, den ”vanliga” skalan i västerländsk musik, och pentatoniska, en femtonsskala, som bland annat finns inom traditionell kinesisk, japansk, afrikansk och amerikansk musik, t ex blues. Det finns flöjter som är stämda i såväl 440 Hz som 432 Hz där den senare numera drar till sig ett ökande intresse.

I Sverige säljs Choroi-flöjter av www.skolgrossisten.com Kontakt: Lena Holm, 070-587 63 34.

Våra olika flöjter

Octa

Octa flöjterna är diatoniska.

De tillverkas i två olika fingersättningar. Tyskt grepp och Choroi grepp, båda i stämning 440Hz och 432Hz.

Tillverkas i lönnträ.

Quinta

Quinta är en pentatonisk flöjt.

Den pentatoniska flöjten är speciellt utvecklad för barn för att stödja deras musikaliska utveckling på ett lekfullt sätt. Flöjterna spelas med fördel i grupp- även i en större klass förblir klangen behaglig och mjuk.

6 fingerhål, d”-e”-g”-a”-b”-d”’-e”’

Quintaflöjterna tillverkas i päronträ, körsbärsträ och lönnträ. Samt i stämningarna 440Hz och 432Hz

Intervallflöjt

D-A, D-G och E-H

440Hz görs i päronträ.

432Hz görs i körsbärsträ.

Intervallflöjten passar för mindre barn från förskoleåldern.

Intervallflöjten har ett fingerhål som skapar två olika toner och det krävs att man är minst två som spelar med varandra för att det ska bli musik. I samklang med två eller flera spelare kan man lätt skapa och utforska olika intervaller och rytmer.

Fakta

Typ av service: Arbetsplats, praktikplats, daglig verksamhet
Inriktning: Snickeri, musikinstrumenttillverkning
Målgrupp: Daglig verksamhet, löneanställning, arbetsplatsträning, praktik

Ansvarig

Malin Clevenpalm
Flöjtavdelning

Kontakt
malin.clevenpalm@telleby.com
+46 735 06 27 91

0

Varukorg

The Cart is Empty
No Product in the Cart!